Hva er et forbrukslån uten sikkerhet?

Når man vanligvis tar opp et lån, kreves det som regel at man stiller med en form for kredittsikkerhet i form av verdifulle personlige eiendeler. Slike eiendeler kan være bil, båt eller eiendom. Dette er for å bevise overfor banken at man har mulighet til å nedbetale lånet. Dette kravet gjelder derimot ikke for forbrukslån. Forbrukertilsynet.no har gode råd og tips om hvordan man unngår å bli lurt av useriøse aktører innen forbrukslån.

I stedet for at lånet er sikret gjennom eiendeler, må det bevises at man har fast inntekt, og samtidig gjøres en kredittsjekk for å vurdere om man har mulighet til å nedbetale lånet. Vanligvis tas det opp lån for å kjøpe en spesifikk ting, for eksempel boliglån. Det betyr at banken ikke har rett til å selge bil eller andre eiendeler, hvis man ikke kan betale tilbake. Det betyr at risikoen er høyere for banken, men det gjenspeiles i lånerenten.

Ressurs: Forbrukslån.no

Ulemper og fordeler ved forbrukslån

Populariteten for forbrukslån har vokst raskt det siste tiåret i Norge, noe grunnet økt tilgjengelighet og intens markedsføring av tjenestene. Undersøkelser gjort av Norges Bank viser at gjennomsnittsrenten ligger et sted mellom 12 og 13 prosent, mens boliglånsrente ligger på mellom 2,5 og 3,5 prosent. Derfor er det viktig å ikke bli revet med og ta opp et større lån enn man kan nedbetale. Selv om dette kan virke skummelt, er det fortsatt noen fordeler med forbrukslånet.

Med en fast stabil inntekt, kan det være et alternativ å ta opp forbrukslån til for eksempel oppussing. Kanskje pengene ikke strekker helt til for å dekke kostnadene, og da kan man ta opp et forbrukslån. Eller hvis man plutselig får noen uforutsette utgifter, kan det være en fordel å ta opp forbrukslån. Det er flere fordeler med tilgang på raske penger, men først må man søke om pengene, før man starter nedbetalingen.

Hvordan søke forbrukslån?

Nå som vi vet hva et forbrukslån er og vi ønsker å søke, hvordan går vi fram å gjøre dette? Vi vet allerede at man må ha fast inntekt, og samtidig må man være mellom alderen 23 og 70 år og ha norsk statsborgerskap. Man velger så hvilken bank man vil låne fra. Her kan det være lurt å sjekke litt med de forskjellige tilbudene. Kanskje noen banker har mer gunstige renter for større lån, mens andre passer mindre lån.

Nå som vi vet hvilken bank vi skal ta opp lån fra, må vi derfra fylle ut et skjema med personlige opplysninger. Bemerk deg at man kan bli bedt om ytterligere dokumentasjon, ut ifra hvor stort beløpet er. For eksempel sende inn siste lønnsslipp og skattemelding. Det kan være lurt å ha elektroniske kopier av dette klart for å gjøre prosessen så rask og enkel som mulig. Det tar ikke mange virkedagene før pengene er disponible.

Hva brukes forbrukslån til?

Hva man skal bruke forbrukslånet til, har man forhåpentligvis gjort seg en idé om før man tar opp selve lånet. Det er viktig å legge en slags plan, og vite selv hvor mye penger man kan ta seg råd til å låne. I hvilken situasjon kan det lønne seg med et forbrukslån? Noen ganger oppstår uforutsette utgifter, eksempelvis trenger bilen reparasjon, og man trenger bilen for jobb. Men som regel er det best å ha spart opp for slike utgifter.

Oppussing kan koste flere hundre tusen hvis noen andre gjør arbeidet. Derfor kan det være et alternativ å ta opp forbrukslån. Selv om det ikke er særlig lønnsomt, med mindre man tenker å selge boligen, er det likevel en populær mening at oppussing er verdt det grunnet investeringsverdien. Det er derimot flere grunner til å ikke ta opp forbrukslån. I det store og det hele, er det jo ikke særlig lønnsomt, med tanke på rentene.

Tenk nøye gjennom ulike muligheter

De beste tilfellene hvor man tar i bruk et forbrukslån, er når man sitter igjen med eiendeler til en verdi tilsvarende, eller mer enn, selve lånet. Når man tar opp lån uten å sitte igjen med noe etterpå, kan det fort bli problematisk. Finansiering av ferie og reise kan høres ut som en god idé der og da, som skaper minner og opplevelser. Med mindre man får sene feriepenger som kan dekke kostnadene i ettertid, anbefales ikke dette.

Ønsker man å betale ned én gjeld med en annen gjeld, er det flere løsninger man bør tenke over først. Det er bedre at man kontakter långiveren og forklarer situasjonen, for så å leve på knekkebrød fram til man er på beina igjen. Å søke om flere forbrukslån fra forskjellige banker og finansinstitusjoner er den andre fellen man kan havne i. Man har store kostnader i måneden, samtidig som det er vanskelig å holde styr på flere lån.

For å få forbrukslån må man:

  • Bevise at man har fast inntekt
  • Gå gjennom en kredittsjekk
  • Være mellom 23 og 70 år

Forhåpentligvis er alle dine spørsmål om forbrukslån nå besvart. I det store og det hele er det som regel best å ikke ta opp lån. Derimot, for spesifikke situasjoner vi har gått igjennom her, finnes det noen unntak hvor det kan være en fordel. Det viktigste er å ikke gjøre noe ut av impuls, men å planlegge en nedbetalingsplan og sjekke hvilke muligheter man har hos forskjellige banker før man tar opp selve lånet.